Enige tijd geleden kondigde Fuji haar Instax Square SQ6 directklaar camera aan. Dit is de eerste volledige analoge instant camera van Fuji die gebruik maakt van het vierkante filmformaat. Eigenlijk zou u de hele camera kunnen zien als een analoge knipoog naar Instagram. Échte foto’s die direct kaar zijn, in het klassieke vierkante formaat waar Instagram ooit mee begon. De camera lijkt zelfs op het logo ervan. Maar de camera is leuker om te gebruiken!

Fuji Instax SQ6 Directklaar camera review

Spanning

Of u nu de versie in het Pearl White, Blush Gold of Graphite Grey aanschaft, het apparaat ziet er behoorlijk stijlvol uit. Wellicht is de camera wat aan de grote kant, maar dat mag de pret niet drukken. In gebruik werkt hij namelijk perfect.

Het leuke van instant fotografie is de spanning die het met zich meebrengt. Uiteraard bent u veel voorzichtiger met de hoeveelheid foto’s die u schiet. De film bestaat uit 10 foto’s. Ook is er een dubbelpak verkrijgbaar met 20 afdrukken. De spanning wordt nog verhoogd door hoe de foto er precies uit komt te zien. Dankzij de zoeker hebt u wel een globaal idee, maar het echte resultaat ziet u (zoals vroeger) natuurlijk pas achteraf. Eerlijk is eerlijk; dit vergroot de lol in het fotograferen enorm. Ik zat echt vol verwachting af te wachten of de foto goed gelukt was én hoe het uiteindelijke resultaat overeenkwam met wat ik in gedachten had. In vrijwel alle gevallen ging dat goed. Fotografie wordt veel meer een beleving met deze Fuji Instax Square SQ6.

Gebruik

Schets een gezellige middag, op een kade tegenover Amsterdam Centraal. Warm, zonnig en af en toe een wolk. Filmmuseum Eye in de rug en een picknick voor de boeg. Genoeg tijd en ruimte om deze Fuji directklaar camera eens fijn uit te proberen. De camera beschikt over verschillende instelmogelijkheden. Ten eerste natuurlijk de volautomatische stand. Doet gewoon z’n werk en de foto lukt altijd. Is er te weinig licht dan gaat de flitser vanzelf af, hiermee wordt de sluitertijd verkort en uw foto raakt minder snel bewogen. Als u een andere stand selecteert gaat er boven het icoon daarvan een lampje branden, het is nagenoeg onmogelijk om onbedoeld een verkeerde stand te selecteren.

Fuji Instax SQ6 Directklaar camera review

De volgende standen zijn mogelijk 

  • Selfie
  • Macro
  • Landschap
  • Multiple exposure
  • Overbelicht
  • Onderbelicht

Met name de Multiple exposure stand is erg leuk. U maakt een foto, verandert uw compositie en vervolgens maakt u nog een foto. Deze worden over elkaar heen gelegd en komen uit de camera als één geheel.  Ook over de macrofoto was ik zeer goed te spreken. 

Het is mooi meegenomen dat er verschillende kleurenfilters voor de flitser zijn inbegrepen bij deze camera. Of u dit in de praktijk veel zult gebruiken is echter de vraag. Uw foto’s kunnen een creatiever uitstraling ervan krijgen, echter is het bereik van de flitser niet vreselijk groot. Het effect zal ervan meevallen.

Fuji Instax SQ6 Directklaar camera review

De Fuji Instax SQ6 biedt een objectief met een zichtbaar brandpunt van 32mm. Een ideale brandpuntsafstand voor algemeen gebruik. Breed genoeg voor landschappen, goed genoeg voor portretten en ook de macro’s lukken er goed mee. De foto’s krijgen de vertrouwde uitstraling van de Fuji Instax films. Een beetje soft (maar niet onscherp),  met mooie tinten. Met name de huidtinten komen altijd erg goed over. IN relatie tot de Fuji Instax Mini en Wide biedt deze de grootste scherpte. Dankzij het softe karakter van het objectief krijgt u zeer sfeervolle foto’s.

Films zijn te krijgen in verpakkingen van 10 of 20 foto’s.

Conclusie

De Fuji Instax SQ6 is een heerlijke camera waar u zich goed mee zal vermaken. Hij is zeer makkelijk in het gebruik, de resultaten zijn meer dan in orde en de spanning van instant fotografie zorgt ervoor dat je de camera altijd mee wilt nemen. Het is zeer plezierig en (ont-)spannend om op deze wijze bezig te zijn met fotografie.

0