Op 25 september 2018, een dag voordat de Photokina in Duitsland van start gaat, heeft Panasonic de ontwikkeling van haar eerste fullframe spiegelloze camera aangekondigd.

Zoals we van Panasonic’s Micro Four Thirds camera’s als de GH5 en G9 gewend zijn, liegen de specs van de Panasonic S1R en S1 er niet om. Niet alleen zal de camera de eerste spiegelloze fullframe camera zijn die 4K-video-opnames kan maken met 60 beelden per seconde, ook de bewezen DFD-technologie en Dual IS zullen in de nieuwste modellen van het merk aanwezig zijn.

Minstens zo interessant als de twee camera’s is het feit dat deze gebruik maken van de Leica L-mount. Leica, Panasonic en Sigma hebben namelijk de handen ineen geslagen in de zogenoemde L-mount Alliance en zullen zich de komende jaren sterk gaan maken voor deze vatting. Daar waar Leica al een aantal lenzen voor haar fullframe Leica SL en APS-C-formaat Leica CL/TL op de markt gebracht heeft, zegt Panasonic omstreeks 2020 ook een tiental lenzen op de markt te hebben gebracht.

Voor de wereldwijde introductie, die in het voorjaar van 2019 plaats zal vinden, ontwikkelt Panasonic momenteel een drietal objectieven. Een hoogwaardig 50mm /1.4 objectief zal vergezeld worden van twee zoomobjectieven, de 24-105mm en 70-200mm /2.8.

0